Ο καρκίνος άλλαξε ολόκληρη τη ζωή τους σε μια στιγμή. Οι αγωνίες που μέχρι τότε έμοιαζαν μεγάλες έγιναν ασήμαντες. Χρειάστηκε να ξανασκεφτούν τις προτεραιότητές τους, να το ανακοινώσουν στην οικογένειά τους και να βρουν τους τρόπους για να τον αντιμετωπίσουν. Αλλά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους αυτές οι γυναίκες βγήκαν νικήτριες. Ας διαβάσουμε τις αλήθειες που έμαθαν σε αυτό το δύσκολο ταξίδι.
ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ
ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Είναι ένα περίεργο συναίσθημα πιο πολύ ήταν ο φόβος μου πριν, τι να κάνω, πώς θα αντιδράσω μετά.
Αντιγόνη
Δεν κατάλαβα τι έγινε, για πότε με παίρνανε με βάζανε για εξετάσεις... Απλά τα πράγματα γίνονται τόσο γρήγορα.
Ευριδίκη
Είχα θυμό... Βέβαια... Τα βράδια. Εκεί που καθόμασταν ασ πούμε μου ερχόταν, καρκίνος. Το 'παιρνα το πιάτο και το έσπαγα... Όταν δεν μπορούσα να κλάψω αρρώσταινα... Πιστεύω οι άνθρωποι που δείχνουμε και αυτό ότι είμαστε δυνατοί υπάρχουν στιγμές που θες να μένεις μόνος σου, χωρίς να νιώθεις μοναξιά και να κλαις. Σε ανακουφίζει.
Φοίβη
Δεν νομίζω να υπήρχε γυναίκα που να μην την ενοχλήσει. Να σου ακρωτηριάζουν ένα γενετήσιο όργανό σου και να πρέπει όλη μέρα στο σπίτι να φοράς ένα επίθεμα το οποίο ιδρώνεις, είναι βαρύ, δεν σε διευκολύνει ή να μην το φοράς και να κυκλοφορείς μέσα στην οικογένειά σου με ένα στήθος. Δεν είναι εύκολο καθόλου. Θα πρέπει να ενδυναμώσεις και τον εαυτό σου και τους άλλους να σε δέχονται έτσι. Να σε αγαπάνε όχι γιατί έχεις δύο στήθη, ότι έχεις ένα...
Φανή
ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
....όταν άρχισα να απομακρύνομαι από την κλινική διαδικασία, πέρασα ένα μεγάλο διάστημα που έλεγα δεν πειράζει
μακάρι να συνέχιζε η ταλαιπωρία και να 'μουνα μέσα στις θεραπείες γιατί μου δίνανε μια σιγουριά.
Δεν φοβάμαι αυτό που φοβόμουνα απ'την αρχή της διάγνωσης, πήρα διάγνωση Παρασκευή και έλεγα Δευτέρα, Τρίτη,
όπου να 'ναι θα' πεθάνω, αλλά, ε, ναι.
Ο φόβος της υποτροπής...
Χρύσα
ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Εκείνη την ημέρα επειδή είχα τα γενέθλιά μου, είχα κανονίσει με μια φίλη να πιούμε έτσι μια μπύρα, οπότε ήταν η πρώτη που το είπα.....Το έλεγα, γενικά, το κοινοποιούσα.
Ρεγγίνα
(Το κοινοποίησα) Δεν μπορούσα και να το διαχειριστώ μόνη μου. Ήτανε σοβαρό πολύ.
Ντάρια
Το είπα πολύ άνετα εγώ καταρχήν. Δεν φοβήθηκα να πω. Ήθελα να το πω.......Το είπα πρώτα στην κολλητή μου, την οποία την πήρα τηλέφωνο και της το είπα και έτσι ωμά και στην αδερφή μου. Και τρίτο πήρα τον σύζυγο και του το είπα.
Ευριδίκη
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΥΡΩ ΜΟΥ
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Όσο και να ακούγεται γελοίο, για μένα ήταν τα μαλλιά που πέσανε. Δηλαδή οι χημειοθεραπείες, ακόμα κι όταν τις βίωνα δεν ξέρω.
Ρεγγίνα
Τη χημειοθεραπεία. Δεν είσαι ο εαυτός σου. Χάνεις τον έλεγχο. Στη χημειοθεραπεία δεν είσαι ούτε θλιμμένος, ούτε μη θλιμμένος. Είσαι κάπως που δεν είσαι εσύ. Άρα δεν έχεις τον έλεγχο του εγώ σου. Δεν είσαι ο εαυτός σου.
Ντόρα
Σίγουρα η απώλεια των μαλλιών είναι σοκαριστική. Όσο και αν το 'χεις επεξεργαστεί στο μυαλό σου και αν το 'χεις φιλοσοφήσεις και αν, είναι σοκ όταν συμβαίνει. Αλλά αυτό το ξεπέρσα αρκετά γρήγορα αυτό το σοκ. Αλλά οι συνέπειες της ορμονοθεραπείας που είναι συνεχείς και καθημερινές, αυτό νομίζω είναι πιο επίπονο.
Ιωάννα
Ναι. Ποτέ δεν έχω καταλάβει και γιατί είναι τόσο σημαντικό. Αυτό προσπαθούμε να το βρούμε, με την ψυχολόγο μου και δεν έχουμε μπορέσει να το εντοπίσουμε γιατί έχω κολλήσει τόσο πολύ σε αυτό. Βέβαια πρέπει να πω ότι εγώ ποτέ δεν πήγαινε κομμωτήριο, πήγαινε 2-3 φορές το χρόνο να κάνω ανταύγειες για να μην φαίνονται τα άσπρα.
Μαρία
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Και μακροπρόθεσμα επηρεάζεται η ζωή μας. Πέραν του ότι είμαι μόνιμα σε φάση εξετάσεων, επισκέψεων σε γιατρούς, άλλαξε τελείως ο οικογενειακός προγραμματισμός μας, δηλαδή εμείς θεωρούσαμε ότι θα κάνουμε και δεύτερο παιδάκι άμεσα που πλέον εντάξει πλέον δεν υπάρχει σαν επιλογή. Αλλάξανε πολλά πράγματα.
Χρύσα
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Θετικά είναι ότι εκτιμάς κάποια άλλα πράγματα στη ζωή, δεν βάζεις τόσο μακρινούς στόχους, νομίζουμε ότι θα ζούμε για πάντα, να πάρουμε σπίτια, να πάρουμε παλάτια, οπότε αρχίζεις λίγο και μαζεύεσαι λιγάκι σαν άνθρωπος.
Γιώτα
Με αφύπνισε αρχίζω να προσέχω και να αγαπάω πάρα πολύ εμένα, πολύ όμως. Δηλαδή να με προσέχω, να κάνω ό,τι με ευχαριστεί χωρίς όμως να βλάπτω, δηλαδή εις βάρος άλλων, όχι. Έτσι; Να διαχειρίζομαι το χρόνο μου, που δεν το είχα, δηλαδή πελάγωνα...
Φοίβη
Τα θετικά είναι ότι εκτίμησα πολύ περισσότερο τη ζωή, κατάλαβα ότι, εντάξει είναι λίγο κλισέ όλα αυτά τα στερεοτυπικά, αλλά είναι οι αλήθειες που, με τις οποίες έρχεσαι αντιμέτωπος, έτσι; Κατάλαβα ότι δεν είναι τίποτα δεδομένο, ότι πρέπει να εκτιμούμε ό,τι έχουμε, ότι πρέπει να φροντίζουμε να ζούμε καλά κάθε μέρα. Σίγουρα προσπαθώ να είμαι. Τώρα αν το καταφέρνω δεν ξέρω. Αλλά προσπαθώ να βλέπω αλλιώς τα πράγματα. Εντάξει. Γιατί είδα και μέσα στο νοσοκομείο και πέρα και από τη δικιά μου νόσο, γνώρισα και πολλά άτομα που πλέον έχουνε φύγει...
Ιωάννα
Δεν απεικονίζονται πραγματικοί ασθενείς
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Εδώ μπορείς να βρεις χρήσιμους ιατρικούς συνδέσμους για να ενημερωθείς περαιτέρω αλλά και συλλόγους ασθενών που θα μπορούσαν να σε στηρίξουν
Μάθε ΠερισσότεραΔιατροφή και άσκηση ή ανθυγιεινός τρόπος ζωής;
Η σημαντικότητα της διατροφής και της άσκησης στην πρόληψη του καρκίνου
Μάθε ΠερισσότεραΗ αξία της φυσικής άσκησης
Ένα άρθρο που θα σε βοηθήσει να εντάξεις την άσκηση στις καθημερινές σου δραστηριότητες
Μάθε ΠερισσότεραΡαντεβού παρακολούθησης. Αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία σας, ο γιατρός σας θα κανονίσει ραντεβού παρακολούθησης. Συνήθως, αυτά θα γίνονται κάθε 3-4 μήνες για τα πρώτα 2 χρόνια, κάθε 6-8 μήνες από τον τρίτο έως τον πέμπτο χρόνο και μία φορά τον χρόνο στη συνέχεια. Κατά τη διάρκεια αυτών των ραντεβού, ο γιατρός σας θα κάνει μαζί σας μια ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού σας, θα σημειώσει τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία και θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση. Επίσης, θα πρέπει να κάνετε μια μαστογραφία κάθε χρόνο και ορισμένες ασθενείς θα χρειάζεται να κάνουν επίσης τακτικά μαγνητικές τομογραφίες ή υπερηχογραφήματα. Εάν παίρνετε αναστολείς της αρωματάσης, θα σας γίνεται τακτικά μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Με βάση τα αποτελέσματά σας, ο γιατρός σας θα σας ενημερώνει πόσο συχνά χρειάζεται να έρχεστε για περαιτέρω ραντεβού παρακολούθησης.
Στα ραντεβού παρακολούθησης θα έχετε τη δυνατότητα να συζητάτε τους προβληματισμούς που ενδεχομένως να σας απασχολούν
Η επανεμφάνιση του καρκίνου ονομάζεται υποτροπή. Η θεραπεία που θα σας προταθεί εξαρτάται από την έκταση της υποτροπής και την ή τις προηγούμενες θεραπείες που έχετε λάβει. Όταν ο όγκος επανεμφανίζεται ως υποτροπή στον μαστό ή στους περιβάλλοντες λεμφαδένες, ενδέχεται να σας προταθεί περαιτέρω εγχείρηση, ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία ή/και συστηματική θεραπεία. Οι υποτροπιάζοντες όγκοι σε απομακρυσμένα όργανα θεωρούνται μεταστατικοί καρκίνοι και συνήθως χρειάζεται να υποβληθείτε σε περαιτέρω συστηματική θεραπεία. Αυτή ενδέχεται να περιλαμβάνει διαφορετικά φάρμακα από εκείνα που λάβατε όταν διαγνωστήκατε αρχικά, αν και ορισμένες ασθενείς ενδέχεται να λάβουν τις ίδιες θεραπείες και πάλι, ειδικά εάν είχαν ιαθεί από τον καρκίνο του μαστού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
ESMO 2018. Breast Cancer: An ESMO guide for patients. [online] Available at: < https://www.esmo.org/for-patients/patient-guides/breast-cancer> [Last accessed June 2023].
Αφού ολοκληρώσετε τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, ενδέχεται να παρουσιάσετε ορισμένες μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, ανάλογα με τη θεραπεία που έχετε λάβει. Για παράδειγμα, η ακτινοθεραπεία ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και καρκίνου του πνεύμονα και η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει περιφερική νευροπάθεια. Μπορεί να γίνει διαχείριση αυτών των μακροχρόνιων επιπτώσεων, συνεπώς είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό ή τον εξειδικευμένο νοσηλευτή ή τη νοσηλεύτριά σας σχετικά με νέα ή επίμονα συμπτώματα. Ειδικότερα, οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού μπορούν να προκαλέσουν πρώιμη εμμηνόπαυση, μαζί με όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αλλαγή των επιπέδων των ορμονών, μεταξύ των οποίων εξάψεις, αυξημένη εφίδρωση, ξηρότητα του κόλπου και απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ. Η εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να συμβάλλει στην οστεοπόρωση. Εάν προβληματίζεστε σχετικά με την πρώιμη εμμηνόπαυση, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον εξειδικευμένο νοσηλευτή ή τη νοσηλεύτριά σας. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κανονικά δεν συνιστάται μετά τον καρκίνο του μαστού, καθώς θεωρείται ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου. Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τον πώς να ανακτήσετε τον τρόπο ζωής σας, όσο γίνεται περισσότερο, μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο, ανατρέξτε στον οδηγό ασθενούς του ESMO σχετικά με την επιβίωση (ESMO 2017) που υπάρχει διαθέσιμος στην ιστοσελίδα μας.
ESMO 2018. Breast Cancer: An ESMO guide for patients. [online] Available at: < https://www.esmo.org/for-patients/patient-guides/breast-cancer> [Last accessed June 2023].
Είναι σύνηθες να σας συγκλονίζουν τα συναισθήματά σας όταν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο και όταν έχετε περάσει τη θεραπεία. Εάν νιώθετε άγχος ή κατάθλιψη, μιλήστε με τον γιατρό ή τον νοσηλευτή ή τη νοσηλεύτριά σας. Εκείνοι μπορούν να σας παραπέμψουν σε κάποιον εξειδικευμένο σύμβουλο ή ψυχολόγο, που να έχει πείρα στη διαχείριση των συναισθηματικών προβλημάτων των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει η συμμετοχή σας σε κάποια ομάδα υποστήριξης, ώστε να μιλάτε με άλλα άτομα που καταλαβαίνουν ακριβώς τι περνάτε.
Μπορείτε να βρείτε τέτοιες ομάδες υποστήριξης στην ενότητα Χρήσιμοι σύνδεσμοι της ιστοσελίδας μας.
ESMO 2018. Breast Cancer: An ESMO guide for patients. [online] Available at: < https://www.esmo.org/for-patients/patient-guides/breast-cancer> [Last accessed June 2023].
Αφού έχετε υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, μπορεί να αισθάνεστε μεγάλη κόπωση και ευσυγκινισία. Δώστε στον οργανισμό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει και φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να περιορίζετε τις δραστηριότητές σας εφόσον αισθάνεστε καλά. Είναι σημαντικό να φροντίζετε καλά τον εαυτό σας και να λαμβάνετε την υποστήριξη που χρειάζεστε ώστε να επανέλθετε κανονικά στη ζωή σας, στις οικογενειακές σας δραστηριότητες και στην εργασία ή τους επαγγελματικούς ρόλους που έχετε αναλάβει. Η υγιεινή διατροφή και η δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία, τη φυσική κατάσταση και τη διάθεσή σας συνολικά. Η άσκηση και η διατήρηση του σωματικού βάρους σας σε υγιή επίπεδα μπορεί επίσης να περιορίσει τον κίνδυνο υποτροπής. Είναι σημαντικό να αρχίσετε αργά, με ήπιο περπάτημα και να αυξάνετε την ένταση καθώς αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα.
Οι κλινικές μελέτες είναι ουσιαστικά ερευνητικές εργασίες που πραγματοποιούνται σε ασθενείς για:
Οι κλινικές μελέτες βοηθούν στη βελτίωση της γνώσης σχετικά με τον καρκίνο και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και η συμμετοχή σε αυτές ενέχει πολλά οφέλη. Θα παρακολουθείστε προσεκτικά κατά τη διάρκεια και μετά τη μελέτη και η νέα θεραπεία ενδέχεται να προσφέρει οφέλη έναντι των υφιστάμενων θεραπειών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε υπ’ όψιν ότι ορισμένες νέες θεραπείες διαπιστώνεται ότι δεν είναι το ίδιο καλές με τις υφιστάμενες ή ότι έχουν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες παρά οφέλη.
Οι κλινικές μελέτες βοηθούν στη βελτίωση της γνώσης σχετικά με τις νόσους και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και η συμμετοχή σε αυτές ενέχει πολλά οφέλη
Έχετε το δικαίωμα να αποδεχθείτε ή να απορρίψετε τη συμμετοχή σε μια κλινική μελέτη χωρίς καμία συνέπεια στην ποιότητα της θεραπείας σας. Εάν ο γιατρός σας δεν σας ζητήσει να λάβετε μέρος σε μια κλινική μελέτη και θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την επιλογή, μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας εάν διεξάγεται κάποια μελέτη για τον δικό σας τύπο καρκίνου.
M-GR-00001377
Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας