forHER

Η γυμνή φωτογραφία που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Όλες οι πληροφορίες που ψάχνεις σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Μάθε Περισσότερα

Αιτίες, παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

Πώς προκαλείται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας; Πώς μπορούμε να τον προλάβουμε;

Μάθε Περισσότερα

Συμπτώματα και Διάγνωση

Ποια είναι τα συμπτώματα και πως διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Μάθε Περισσότερα

Πρόγνωση & Θεραπεία

Ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπείες για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Μάθε Περισσότερα

Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Δες το Βίντεο

Πρόληψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας. Ένας καρκίνος που μπορεί να προληφθεί σχεδόν 100%.

Δες το Βίντεο

ΣΤΗΡΙΞΕ

Διατροφή και άσκηση

Η σωστή διατροφή και η επαρκής φυσική δραστηριότητα είναι σημαντικοί παράγοντες για την πρόληψη και την θεραπεία των γυναικολογικών όγκων.

Μάθε Περισσότερα

Η σημασία της ψυχο-ογκολογίας

Η ψυχολογική υποστήριξη θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους ασθενείς και στους συγγενείς τους.

Μάθε Περισσότερα

Η παρηγορητική φροντίδα

Η παρηγορητική φροντίδα θεωρείται μια βασική ανάγκη καθώς βελτιώνει σημαντικά τη ζωή όχι μόνο του ασθενή αλλά και των ανθρώπων που τον φροντίζουν.

Μάθε Περισσότερα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Βρείτε χρήσιμους συνδέσμους, οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν σε απορίες και διευκρινήσεις

Μάθε Περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο HPV μεταδίδεται με τη δερματική επαφή.  Ακόμα και τα προφυλακτικά, ενώ είναι αποτελεσματικά όσον αφορά στην πρόληψη της μετάδοσης άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, δεν μπορούν να σας προφυλάξουν απόλυτα από τον HPV.  Ο HPV μπορεί να ζήσει σε περιοχές του δέρματος που δεν καλύπτονται από τα προφυλακτικά ενώ μπορεί να μεταδοθεί πριν τη χρήση του προφυλακτικού.

Ναι. Οι τύποι του HPV που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο τραχήλου συνήθως δεν εμφανίζουν ενδείξεις και συμπτώματα, και γι’ αυτό ακριβώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν HPV λοίμωξη. Κάνοντας τις ετήσιες εξετάσεις σας και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του τραχήλου, ο γυναικολόγος σας μπορεί να καθορίσει εάν διατρέχετε κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και να διαχειριστεί  τη φροντίδα σας , ώστε να μην παρουσιάσετε ποτέ καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο HPV είναι πολύ συχνός ιός.  Πράγματι, σχεδόν όλοι οι ενήλικες (περίπου το 80%) θα προσβληθούν από τον HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους.  Το πιθανότερο είναι να γνωρίζετε κάποιον που είχε τον ιό και μπορεί να το γνώριζε ή και όχι . Μιλήστε στους φίλους σας, μοιραστείτε την εμπειρία σας και θέστε τα ερωτήματά σας. Είναι καιρός να μειωθεί το στίγμα γύρω από αυτό το θέμα.

Σίγουρα και οι άνδρες μπορούν να  προσβληθούν από τον HPV.  O ιός μπορεί να προκαλέσει διάφορους τύπους καρκίνου και στους άνδρες, όπως καρκίνο του πέους, του πρωκτού και καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.  Είναι σημαντικό για όλα τα φύλα να ενημερωθούν για τις συνέπειες της HPV λοίμωξης.

Δεν είναι αλήθεια. Οι τύποι του ιού που προκαλούν κονδυλώματα δεν οδηγούν σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Υπάρχουν περισσότεροι από 150 τύποι του HPV από τους οποίους μόνο ορισμένοι υψηλού κινδύνου τύποι μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Οι δύο υψηλότερου κινδύνου τύποι, ο HPV 16 και ο HPV 18, ευθύνονται για περίπου το 70% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Εάν λάβετε ένα θετικό ΗPV τεστ, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν έχετε έναν από τους τύπους υψηλού κινδύνου.

Μπορεί να κολλήσετε HPV ακόμα κι από μία μόνο σεξουαλική επαφή. Ο ιός HPV έχει αποδειχτεί ότι παραμένει ανενεργός μέσα στο σώμα για δεκαετίες. Συνήθως χρειάζονται 10-15 χρόνια για να οδηγήσει μια HPV λοίμωξη σε καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Επομένως, ακόμα κι αν έχετε τον ίδιο σύντροφο για μεγάλο διάστημα και διαπιστώσετε ότι έχετε HPV, αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι ένας από εσάς δεν έχει παραμείνει πιστός στον άλλον. Ο HPV είναι ένας συχνός ιός και ένα θετικό αποτέλεσμα μετά από το τεστ δεν σημαίνει κάτι για εσάς, τον σύντροφό σας ή τον τρόπο ζωής σας.

Όχι. Πολλές γυναίκες νομίζουν ότι κάνουν το παν για την υγεία του τραχήλου της μήτρας τους γιατί ελέγχονται με το «επίχρισμα Pap», σύμφωνα με το οποίο συλλέγονται και εξετάζονται κύτταρα από τον τράχηλο. Όμως ένα Pap test δεν ανιχνεύει τον HPV και στην πραγματικότητα συχνά χάνει τη νόσο. Τα καλά νέα είναι ότι, αν ο γιατρός σας συλλέγει δείγμα Pap με κυτταρολογία υγρής φάσης, το HPV test μπορεί να γίνει στο ίδιο δείγμα και είναι πιο ακριβές στην ανίχνευση του κινδύνου που έχετε για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ακόμα κι αν έχετε κάνει εμβόλιο για τον HPV, οι ειδικοί εξακολουθούν να συνιστούν προσυμπτωματικό έλεγχο ρουτίνας. Το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από όλους τους υψηλού κινδύνου HPV τύπους, ορισμένοι από τους οποίους μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο τραχήλου μήτρας μετά από χρόνια. Εάν δεν έχετε εμβολιασθεί, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για αυτό.  Είναι ωστόσο σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας και για τον έλεγχο για HPV ακόμα κι αν έχετε κάνει το εμβόλιο.

Όχι ακριβώς. Ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα στο Pap test δε σημαίνει πάντοτε ότι δεν υπάρχει καρκίνος. Μελέτες δείχνουν ότι μέχρι και 1 στις 3 γυναίκες με καρκίνο τραχήλου της μήτρας είχαν ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα στο Pap! Κι αυτό γιατί το Pap test αναζητά μη φυσιολογικά κύτταρα στο μικροσκόπιο, ενώ το ΗPV test είναι ένα πολύ πιο ευαίσθητο τεστ που ανιχνεύει επίπεδα DNA των HPV ιών υψηλού κινδύνου που είναι πιθανό να προκαλέσουν τραχηλικές αλλοιώσεις.  Πλέον, με βάση τη σύγχρονη γνώση, συνιστάται το HPV test καθώς είναι καλύτερο στην αναγνώριση των γυναικών με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Όχι. Η παρουσία του HPV δεν είναι λόγος για συναγερμό και δε σημαίνει ότι ήδη έχετε ή ότι θα  παρουσιάσετε καρκίνο.  Στις περισσότερες γυναίκες , ο οργανισμός καθαρίζει από τον ιό χωρίς πρόβλημα, ενώ, σε μερικές ο HPV ιός επιμένει και σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε νόσο.  Ένα ‘’θετικό’’ HPV αποτέλεσμα βοηθάει τον γιατρό σας να δει τι παρακολούθηση μπορεί να απαιτείται, εφόσον έχετε λοίμωξη από έναν τύπο «υψηλού κινδύνου». Ο γιατρός σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για τον περαιτέρω έλεγχό σας.

  • Τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν για την νόσο μου και ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για εμένα; 
  • Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση; Χρειάζεται εξειδικευμένος χειρουργός; 
  • Πόσο καιρό θα νοσηλευτώ αν χρειαστεί να χειρουργηθώ; Πως μπορώ να προετοιμαστώ για το χειρουργείο; Θα χρειαστώ επιπλέον βοήθεια μετά το χειρουργείο στο σπίτι μου και πόσο καιρό θα χρειαστεί να επανέλθω; 
  • Ποια είναι η πρόγνωση της νόσου μου; 
  • Πως δουλεύει η θεραπεία μου;  
  • Πόσο συχνά θα λαμβάνω τη θεραπεία μου 
  • Πώς χορηγείται η θεραπεία μου 
  • Πόσο καιρό θα είμαι σε αυτή τη θεραπεία;  
  • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα οφέλη της θεραπείας μου 
  • Πώς θα ξέρω εάν η θεραπεία μου λειτουργεί;  
  • Τι μπορώ να κάνω για να φροντίσω τον εαυτό μου κατά τη διάρκεια της θεραπείας μου;
  • Τι είναι οι βιολογικές θεραπείες; 
  • Τι θα συμβεί αν αποφασίσω να μη λάβω τη θεραπεία που μου προτείνεται; 
  • Τι παρενέργειες πρέπει να περιμένω 
  • Πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι παρενέργειες; 
  • Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου μου στην υγεία μου, τη σεξουαλική μου ζωή, την επαγγελματική μου ζωή, στη γονιμότητά μου, στην ποιότητα της ζωής μου; 
  • Θα συζητηθεί η περίπτωσή μου από το γιατρό μου και με άλλους γιατρούς για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί; 
  • Πόσο συχνά θεραπεύετε γιατρέ μου τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου; 
  • Είναι ιάσιμος ο καρκίνος μου; 
  • Ποια είναι η πρόγνωση της νόσου μου; 
  • Είναι κληρονομήσιμη η νόσος μου; 
  • Πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιον διαιτολόγο για ειδικές διατροφικές συμβουλές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία μου; 
  • Πώς θα μιλήσω στην οικογένειά μου για τη νόσο μου; 
  • Υπάρχει κάποιος σύλλογος ασθενών που μπορώ να απευθυνθώ για υποστήριξη κατά τη διάρκεια της νόσου μου και που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες και να διαβάσω τόσο για τη νόσο μου όσο και για τις διαθέσιμες θεραπείες; 
  • Μπορώ να απευθυνθώ σε κάποιον ψυχολόγο; 
  • Τι είναι οι κλινικές μελέτες; 
  • Υπάρχουν κλινικές μελέτες για τη νόσο μου στο νοσοκομείο σας ή σε κάποιο άλλο νοσοκομείο; 

M-GR-00001377

Μια πρωτοβουλία

Υπό την Αιγίδα και με τη Συνεργασία

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμόδιου επαγγελματία υγείας