Πρόληψη & Παράγοντες Κινδύνου
Ο λόγος για τον οποίο ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο του ενδομητρίου δεν είναι απολύτως σαφής. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την πιθανότητα μια γυναίκα να αναπτύξει αυτό τον τύπο καρκίνου. Έχοντας έναν παράγοντα κινδύνου αυτό δεν σημαίνει ότι μία γυναίκα θα αναπτύξει απαραίτητα καρκίνο του ενδομητρίου. Μερικές γυναίκες με κάποιους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου δε θα αναπτύξουν ποτέ καρκίνο του ενδομητρίου, ενώ μερικές γυναίκες χωρίς κανένα παράγοντα κινδύνου μπορεί να αναπτύξουν.
Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου είναι οι εξής:
• Η ηλικία.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνει όσο μια γυναίκα μεγαλώνει
• Η εμμηνόπαυση
• Τα υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται οιστρογόνο χωρίς ή με λιγότερη ποσότητα μιας άλλης ορμόνης, που ονομάζεται προγεστερόνη. Αυτό μπορεί να συμβεί σε μία γυναίκα φυσικά ή μια γυναίκα για παράδειγμα μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να παίρνει φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα και όχι προγεστερόνη.
• Ο αριθμός των ετών που μια γυναίκα έχει περίοδο αν μια γυναίκα ξεκίνησε να έχει περίοδο σε αρκετά νεαρή ηλικία ή μπήκε στην εμμηνόπαυση σε προχωρημένη ηλικία τα χρόνια που έχει περίοδο στη ζωή της είναι αρκετά. Αυτό και πάλι οφείλεται σε ορμονικά αίτια.
• Γυναίκες που δεν είχαν ποτέ μία εγκυμοσύνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου.
• Το αυξημένο σωματικό βάρος.
Όταν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο ενδομήτριο καθώς το αυξημένο σωματικό βάρος οδηγεί σε τροποποιημένα επίπεδα οιστρογόνων στο οργανισμό.
• Ο διαβήτης.
Γυναίκες με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου καθώς και πάλι η ποσότητα των οιστρογόνων της στο σώμα αλλάζει.
• Ορισμένα γονίδια.
Γυναίκες με σύνδρομο κληρονομικού καρκίνου του παχέος εντέρου, που είναι επίσης γνωστό ως HNPCC ή σύνδρομο Lynch, έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου. Μία στις δύο γυναίκες με αυτό το σύνδρομο θα αναπτύξει καρκίνο του ενδομητρίου κάποια στιγμή στη ζωή της. Αυτό το σύνδρομο είναι μια κληρονομική διαταραχή που οφείλεται σε μετάλλαξη ενός γονιδίου. Αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των καρκίνων του ενδομητρίου.
• Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του ενδομητρίου.
Έχοντας μία γυναίκα συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) που είχε καρκίνο του ενδομητρίου αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου στην ίδια.
• Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών.
Έχοντας καρκίνο του μαστού ή καρκίνο των ωοθηκών αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. Για γυναίκες με προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης εάν η ασθενής έχει υποβληθεί σε θεραπεία με ταμοξιφαίνη. Η ταμοξιφαίνη είναι ένα φάρμακο κατά των οιστρογόνων και ενώ θα περίμενε κανείς να μειώνει τον κίνδυνο, έχει μια διεγερτική επίδραση στο ενδομήτριο που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου. Παρόλα αυτά, το όφελος της θεραπείας με ταμοξιφαίνη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, υπερτερεί του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο ενδομήτριο.
• Προσωπικό ιστορικό ορισμένων γυναικολογικών ασθενειών
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτό το σύνδρομο οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και σε χαμηλότερα επίπεδα προγεστερόνης από το συνηθισμένο και κατά συνέπεια αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου.
Η υπερπλασία του ενδομητρίου. Η υπερπλασία του ενδομητρίου είναι ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων του ενδομητρίου. Τα κύτταρα αυτά είναι φυσιολογικά αλλά μπορεί να γίνουν καρκινικά αργότερα. Ο κίνδυνος από την υπερπλασία να προκληθεί καρκίνος στο ενδομήτριο είναι πολύ μικρός, όμως σε μερικές περιπτώσεις ο κίνδυνος αυξάνεται.
Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου, εάν διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο μπορεί να θεραπευτεί επιτυχώς. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα εμφανιστεί να συμβουλευτούμε άμεσα τον γιατρό μας.
Βιβλιογραφία
- https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/womb-cancer
- https://www.wcrf.org/dietandcancer/cancer-trends/endometrial-cancer-statistics
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometrial-cancer/symptoms-causes/syc-20352461
- https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/womb-cancer/risks-causes
- https://www.nhs.uk/conditions/womb-cancer/symptoms/
- https://www.macmillan.org.uk/information-and-support/womb-endometrial-cancer/diagnosing/how-cancers-are-diagnosed/tests-and-scans/being-diagnosed.html
- https://www.nhs.uk/conditions/womb-cancer/diagnosis/
- https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/womb-cancer/types-grades
- https://www.mskcc.org/cancer-care/types/uterine-endometrial/diagnosis/stages
- https://www.cancer.org/cancer/endometrial-cancer/treating.html
- https://www.cancer.org/cancer/endometrial-cancer/treating/surgery.html
- https://www.cancer.org/cancer/endometrial-cancer/treating/radiation.html
- https://www.cancer.org/cancer/endometrial-cancer/treating/chemotherapy.html
- https://www.cancer.org/cancer/endometrial-cancer/treating/hormone-therapy.html
- https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/womb-cancer/survival
- https://www.cancer.net/cancer-types/uterine-cancer/statistics