Η παρηγορητική φροντίδα

Οι πληροφορίες που ακολουθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφόσον συζητηθούν πρώτα με τον θεράποντα ιατρό.

Η παρηγορητική φροντίδα θεωρείται μια βασική ανάγκη καθώς βελτιώνει σημαντικά τη ζωή όχι μόνο του ασθενή αλλά και των ανθρώπων που τον φροντίζουν. 

Η παρηγοριτική φροντίδα είναι η φροντίδα που παρέχεται σε ασθενείς με σοβαρές ασθένειες και έχει ως στόχο την βοήθεια αυτών καθώς επίσης και των οικογενειών, αντιμετωπίζοντας τις φυσικές, πρακτικές, συναισθηματικές και πνευματικές ανάγκες που προκύπτουν από την ασθένεια. Εστιάζει στο να ανακουφίζει από τον πόνο και να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν παρηγορητική φροντίδα για όσο χρονικό διάστημα τη χρειάζονται, ανάλογα  με την φάση της νόσου ιδίως εάν υπάρχουν ενοχλητικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος, πόνος, κατάθλιψη ή κόπωση. Όταν ένας άνθρωπος λαμβάνει παρηγοριτική φροντίδα, μπορεί να συνεχίσει παράλληλα να λαμβάνει και την αντικαρκίνικη του θεραπεία.

Ο ογκολόγος σας (γιατρός), η νοσηλεύτρια του ογκολογικού τμήματος καθώς και άλλα μέλη από την ογκολογική σας ομάδας, σας βοηθούν κατ’ αρχάς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα από την νόσο ή από την θεραπεία της. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια για την αντιμετώπιση των παρενεργειών μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών ή όταν η θεραπεία δεν είναι διαθέσιμη. Τότε η παρηγορική φροντίδα πρέπει να παρέχεται από ομάδα που εξειδικεύεται σ’αυτόν τον τομέα.

Πηγή: European Network of Gynaecological Cancer Advocacy Groups 2019

ENGAGe